Oxford GardensResidential

Thoughtless and ill-considered design had deprived this delightful little property of its charm. Lying just off Ladbroke Grove in a Conservation Area, the kitchen was both an eyesore and inefficient. The house was long and narrow and, therefore, something of a challenge as to how we could make the most of its virtues. 

We removed the enormous island in the kitchen and replaced the ugly lean-to with skylights and a more solid roof. When we opened up the space between the living and dining areas we needed to delineate the three spaces – kitchen/utility, dining and relaxing. The solution was a continuous built-in joinery unit: the kitchen with tall cupboards for storage, the dining area with low cupboard space crowned by an artwork and the relaxing area with bookshelves around a new fireplace. 

Upstairs, we created a new master bedroom suite designed to maximise every square inch including fabric-wrapped secret doors behind the bed for storage. 

The client wanted to keep the existing furniture so we included them in our plans and worked around them as the project took shape. Thus, the functional differences on the ground floors became clear. Finally, the rooms suited the lifestyle of a young family and the house regained its lost charm.