Warwick SquareResidential

This is a penthouse maisonette overlooking the trees and tennis courts of Warwick Square, Pimlico, and views to distant Battersea and Vauxhall. Our brief was challenging: to re-plan the living area on the top floor of a listed building that had a massive chimney rising through its centre. This meant the rooms were connected by absurdly narrow doorways squeezed between flues. 

The only way to achieve this was to remove the chimneys. Tests were required to check if they were still being used by the flats downstairs. Luckily, after extensive discussion with the other residents, all was well and, once removed, we could begin to create a penthouse worthy of its views and location. 

New dormers were created to the living room to improve the view and allow the sunlight to enter from the south. The extensive use of glass partitions between the living areas enabled one to enjoy the view from any of the top floor rooms. Visually this is a large expanse of space making it an unusual feature for a central London property.

The client was passionate collector of art and asked for our designs to include special joinery and lighting to exhibit them to their best advantage.

The utilitarian staircase was an asset yet to be exploited: we redesigned it, added glass handrails and opened up the roof above with a large skylight that flooded daylight down to the lower floors. On arrival at the top, a glass wall revealed the character and style of a luxury penthouse, no longer a haphazard attic!